poniedziałek, 23 stycznia 2012

Mikrofale

Właśnie wykonałem prosty eksperyment: podgrzałem sos do pasty w mikrofalówce w kuchni "pingując" router przez WiFi (802.11n 1x1:1 20MHz) z laptopa. Zwykle połączenie to pokazuje mi stabilnie 1 ms czasu odpowiedzi.
Oto zmiany w chwilach gdy magnetron kuchenki pracował:
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=8ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=7ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Okresy podwyższonego czasu odpowiedzi idealnie zgrywały się ze "stuknięciami" włączanego i wyłączanego źródła mikrofali w kuchence. Kuchenka znajduje się 6 metrów od latopa, a router ok 1,5 metra od niego.
Na szczęście mikrofalówka jest sprawna i w niewielkim stopniu pogarsza SNR mojego połączenia.
Test powtórzyłem pobierając strumień 2Mbps (Windows Media Player ze źródła CIFS w sieci LAN) i włączając kuchenkę na pełną moc:
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=10ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=8ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=8ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=9ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=8ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=13ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.a.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=64
Jak widzicie tym razem czas pracy źródła zakłóceń jest znacznie lepiej widoczny. 
Nie da się ukryć, że pasmo 2.4GHz jest zatłoczone przez urządzenia WiFi oraz Bluetooth. Pamiętajmy jednak, że kuchenki mikrofalowe operują na tych samych częstotliwościa z ponad tysiąckrotnie większą mocą. Na szczęście pracują w zamkniętej, metalowej obudowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz