poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Jak nasze odżywianie wpływa na nasze zdrowie?

Kolega polecił mi ten program z serii BBC Horizon, który traktuje m.in. o głodówkach. Polecam każdemu pod rozwagę!
Dla niecierpliwych czytelników postanowiłem krótko streścić ten materiał:
Otóż przytoczone wyniki badań pokazują, że zmniejszenie ilości pożywienia (ogólnie) korzystnie wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia m.in. zawału, raka oraz może przedłużać życie w dobrym samopoczuciu. Wiele wskazuje na to, że ma to związek ze stężeniem hormonu wzrostu IGF-1. Stale dostarczając pożywienia naszemu ciału sprawiamy, że jest ono stale w "trybie wzrostu". Tymczasem ograniczenie kalorii (nawet do zera) przestawia nasz organizm w "tryb naprawiania", gdy niepotrzebne tkanki mogą być usuwane, zepsute komórki naprawiane, a nawet mogą wzrastać neurony. Trudność polega na przestawieniu się z jednego trybu w drugi i - potem - utrzymanie go. 
Dokument przedstawia kilka podejść do ogólnego zmniejszenia ilości pożywienia:
  • dieta nisko-kaloryczna, czyli głównie warzywa i owoce (CR - caloric restriction)
  • okresowe głodówki - tutaj 3,5 dnia (fasting)
  • ograniczanie kalorii co drugi dzień na zmianę z dopuszczalnym obżarstwem (ATF - alternate day fasting)
  • dieta 5 + 2, gdy większość tygodnia jemy normalnie, zaś przez dwa dni ograniczamy kalorie (5:2 diet)
Redaktor decyduje się pozostać przy diecie 5+2 i w kilka tygodni uzyskuje ogromną poprawę w wynikach badania krwi pod kątem cholesterolu i poziomu cukru.

1 komentarz:

  1. Brawo za streszczenie, co więcej zachęca ono do zapoznania się z tematem.

    OdpowiedzUsuń