Dla niecierpliwych czytelników postanowiłem krótko streścić ten materiał:
Otóż przytoczone wyniki badań pokazują, że zmniejszenie ilości pożywienia (ogólnie) korzystnie wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia m.in. zawału, raka oraz może przedłużać życie w dobrym samopoczuciu. Wiele wskazuje na to, że ma to związek ze stężeniem hormonu wzrostu IGF-1. Stale dostarczając pożywienia naszemu ciału sprawiamy, że jest ono stale w "trybie wzrostu". Tymczasem ograniczenie kalorii (nawet do zera) przestawia nasz organizm w "tryb naprawiania", gdy niepotrzebne tkanki mogą być usuwane, zepsute komórki naprawiane, a nawet mogą wzrastać neurony. Trudność polega na przestawieniu się z jednego trybu w drugi i - potem - utrzymanie go.
Dokument przedstawia kilka podejść do ogólnego zmniejszenia ilości pożywienia:
- dieta nisko-kaloryczna, czyli głównie warzywa i owoce (CR - caloric restriction)
- okresowe głodówki - tutaj 3,5 dnia (fasting)
- ograniczanie kalorii co drugi dzień na zmianę z dopuszczalnym obżarstwem (ATF - alternate day fasting)
- dieta 5 + 2, gdy większość tygodnia jemy normalnie, zaś przez dwa dni ograniczamy kalorie (5:2 diet)
Brawo za streszczenie, co więcej zachęca ono do zapoznania się z tematem.
OdpowiedzUsuń